Actiunea de sapare a tunelului pe sub liniile de cale ferata, la pasajul subteran Oituz – Stefan Guse, din municipiul Bacau, s-a incheiat in cursul zilei de ieri. Imensul prefabricat din beton a fost impins pe o distanta de 82,7 metri, dinspre cartiertul CFR spre strada Oituz.
Constructia pasajului subteran din Bacau este o premiera nationala, data fiind tehnica folosita la lucrarile de lansare a prefabricatului pe sub liniile de cale ferata.
Pina acum nu s-a mai construit un tunel dupa aceasta tehnica italiana si nu s-a mai impins pneumatic un colos de beton de asa dimensiuni. La realizarea prefabricatului de peste 86 metri lungime si doi pereti laterali inalti de 10-12 metri latime au fost utilizati peste 2.000 de metri cubi de beton.
Prefabricatul are o greutate de 6.000 de tone. El a traversat toate cele 14 linii de cale ferata, iar ieri, tunelul a iesit in cealalta parte. “Cu toate situatiile imprevizibile am reusit sa terminam tunelul cu bine. Tot prefabricatul, de 86,70 metri, este asezat in pozitie definitiva.
Tin sa ii multumesc primarului Romeo Stavarache, care, inginer fiind, a avut curajul si capacitatea tehnica de intelegere si a acceptat o tehnologie noua, in premiera pentru Romania”, a declarat Grigore Ioanid, liderul consortiului “SC Procom Ceprano Italia – Cosbau SPA Nalles Italia – Pa&Co Romania – Compania Constructii Feroviare SA Cimpulung – SC Proiect CF Bucuresti”.
Urmatoarea etapa din lucrare va fi amenajarea interiorului tunelului, pentru traficul auto, precum si legarea acestuia cu rampele de acces. Muncitorii vor proteja zilele acestea intrarile din tunel, pentru conservarea lor pe timpul sarbatorilor de iarna si vor relua munca din ianuarie.
Pasajul va fi functional din mai
Primarul Bacaului s-a deplasat ieri la lucrare si s-a declarat multumit de modul in care constructorul a inteles sa isi faca treaba.
“Sintem intr-un moment foarte important al acestei investitii, poate cel mai important. Am reusit sa depasim toate problemele ivite si am ajuns la capat cu tunelul.
Este o premiera nationala si o spun, chiar daca voi parea lipsit de modestie, ca acel curaj nebun, pe care l-am avut cind am acceptat aceasta solutie, s-a dovedit a fi de bun augur, iar solutia cistigatoare.
Faptul ca nu s-a “deranjat” nici o linie de cale ferata din cele 14, nu s-a “deranjat” circulatia nationala si internationala a trenurilor, a demonstrat ca solutia a fost corecta, chiar daca riscurile au fost foarte mari.
De acum mai sint de realizat cam 40% din proiect si speram ca pina la sfirsitul lunii mai sa facem rampele, bretelele, sensurile giratorii si sa deschidem circulatia.
Reusita acestei investitii ma face sa fiu optimist si foarte mobilizat pentru atragerea de bani, de resurse financiare pentru alte proiecte atit de importante pentru bacauani», a declarat primarul Romeo Stavarache.
Edilul Bacaului a precizat ca cel mai probabil, vineri, daca vremea va permite asfaltarea noi pasarele de pe strada Garii, circulatia se va redeschide pe aceasta strada.
Unul dintre cele mai moderne pasaje din tara
Pasajului subteran, o investitie ce se realizeaza prin fonduri europene, costa peste opt milioane de euro. El va avea o lungime de 300 de metri si este structurat pe trei zone distincte: rampa Stefan Guse, ce va avea o lungime de 107,07 m, pasajul rutier subteran propriu-zis, cu o lungime de 86,70 m si rampa Oituz, ce va avea o lungime de 67,80 m.